Weg doen of repareren? DIY jeans repareren in 5 stappen

Je favoriete jeans, weet je nog toen je hem in de winkel aandeed? Misschien nog niet het perfecte model, hij zit nog een beetje stug. Maar precies die kleur die je geweldig vindt. Thuis ligt hij de eerst tijd achterin de kast, maar je draag hem steeds vaker. Bij die ene verhuizing, en als het wat kouder wordt, tijdens een avond in de kroeg – hij blijkt steeds vaker het eerste dat je uit de kast pakt. Dus helaas, het onvermijdelijke gebeurt: hij verslijt – er zit een gat in! Wat doe je: schaar erin of repareren?

Repareren kan ik niet heel onopvallend. Maar dat hoeft geen probleem te zijn! geïnspireerd door Sashiko (een oude Japanse reparatie techniek. Je repareert textiel door verschillende lagen op elkaar te zetten met een decoratieve steek) hier de DIY:

square1magazine-diy-jeans9
Dit is het lijdend voorwerp van de DIY, de jeans met slijtage.
square1magazine-diy-jeans8
1. Knip een stukje stof (in dit geval een deel van een oud T-shirt) dat net iets ruimer is dan de slijtage. Speld het vast op de binnenkant. Kies een kleur garen die lijkt op de stofkleur, of gebruik twee kleuren garen na elkaar. Ik heb gekozen voor een lichte grijs, die lijkt het meeste op de kleur van de slijtage
square1magazine-diy-jeans7
2. Draai de broek binnenstebuiten en stik aan de buitenkant met een brede zigzag in een paar banen de slijtage dicht. Zorg dat je ver genoeg opzij begint en minimale overlap hebt tussen de steken. Zodat het wel stevig, maar niet te dik wordt.
3. De slijtage is dicht! Het eindresultaat is niet heel subtiel, maar een goede basis voor de volgende stap.
square1magazine-diy-jeans4
4. Maak er met een contrasterend garen een patroon op. Denk daarbij eraan dat het een stevig garen is en een patroon waar je later op verder kan variëren (voor als je het kledingstuk vaker gaat repareren).
Mijn eerste hechting, en een volgende keer kan ik er een rij haaks opzetten, zodat het een vissengraad wordt!
5. Mijn eerste patroon! Het lijkt een soort hechting en een volgende keer kan ik er een rij haaks opzetten, zodat het een vissengraad wordt!

Meer weten over Sashiko? De Textielfabrique geeft workshops en verkoopt materiaal!

En de vorige DIY gezien? Die lees je hier!

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.