Wat is jouw verborgen impact? getipt door Frederike Noppers

Elke maand laten we bij FOR KEEPS een gids aan het woord. Deze leidt ons rond in de hoek van de duurzame jungle waar hij of zij bekend is. In de duurzame maand oktober gaan we op pad met de eerste gids. We stellen haar graag aan je voor: Frederike Noppers, zij helpt met Cambio sustainability met haar kennis uit de financiële sector ondernemers hun duurzame ambities om te zetten in een succesvol businessplan. Hiernaast is ze ook trainer voor de Verborgen Impact, de methode van Babette Porcelijn. Want wat is de impact nou eigenlijk van jouw gedrag op deze wereld? Lees er meer over in de tweede blog!

Wat is jouw impact? Welke impact heeft jouw gedrag op deze wereld?

Je impact is voor een deel zichtbaar, dat is bijvoorbeeld hoeveel energie en water je gebruikt als je ’s ochtends onder de douche staat. Maar een groot deel van de impact van ons gedrag zien wij niet direct. Bijvoorbeeld hoeveel energie en water er is gebruikt voor de productie van de spijkerbroek die je daarna aantrekt of de boterham met kaas die je eet. Babette Porcelijn heeft daar een boek over gemaakt: De verborgen impact.
Zij heeft onderzocht hoe iedere Nederlander met zijn consumentengedrag impact op de wereld heeft en kijkt dan ook naar alle impact die verborgen zit in de keten. Wat doet de landbouw of productie van onze aankopen met de aarde? Een vriendin raadde mij het boek aan, en eerlijk gezegd dacht ik eerst: maar alles wat erin staat dat weet ik toch al?

 

Fotografie Anjolieke Dertien

 

Omdat ik veel las over duurzaamheid dacht ik er weinig nieuwe informatie in te vinden. Voor een deel klopt dat ook, maar wat Babette heel goed doet is dat ze dat alles bij elkaar brengt. Want ze kijkt in de breedte, dus niet alleen naar ontbossing, watergebruik of CO2 uitstoot maar echt naar alles. En ze berekent de impact van een product in de hele keten, dus ook welke grondstoffen zijn gebruikt, hoe vervuilend is dat proces? Vervolgens vertaalt ze die informatie terug naar wat wij dagelijks doen.

 

Hoeveel aardes heb jij nodig?

Met de Verborgen Impact tool kan je uitzoeken hoeveel aardes jij eigenlijk ‘gebruikt’. Dat wil zeggen hoeveel aardes zijn er nodig om de grondstoffen, energie, CO2 compensatie e.d. te leveren voor jouw consumptie? Er is natuurlijk maar 1 aarde, dus als je meer dan 1 aarde gebruikt, betekent dat dat de aarde niet op tijd kan herstellen om volgend jaar hetzelfde te leveren. Op die manier putten we de planeet uit. Met deze aanpak maakt Babette het heel toegankelijk voor mensen om hun eigen impact op de aarde vast te stellen en vanaf morgen iets anders te gaan doen om die te verbeteren. Ik heb me aangesloten bij Babettes organisatie Think Big Act Now en vind het heel leuk om dat verhaal weer te vertellen in workshops. Het leukste is het inspireren van mensen: als ze hun impact op de aarde belangrijk vinden, wat kunnen ze dan zelf doen om die zo positief mogelijk te maken? Want daar zit de energie!

DAT WIL IK OOK! Je kan zelf je verborgen impact uitrekenen met de tool, hoeveel aardes zijn er nodig om grondstoffen, energie et cetera te leveren voor jouw levensstijl?

 

Fotografie By Birdy

 

Workshop De Verborgen Impact

Heb jij je weleens afgevraagd waar jouw telefoon en spijkerbroek vandaan komen? Hoeveel bomen zou je écht moeten planten om die vlucht naar Italië te compenseren? En wat heeft ontbossing met het stukje vlees op jouw bord te maken? In een Verborgen Impact training leer je op welke manier wij als consument impact op de aarde hebben en hoe de impact top 10 eruitziet voor de gemiddelde Nederlander. Frederike deelt enthousiast en openhartig voorbeelden hoe zij haar weg naar een eco-positieve levensstijl invult. En dan is het aan jou! Welke stappen wil jij zetten om je (verborgen) impact te verbeteren? In de workshop kan je je eigen impact top 10 bepalen en met de andere deelnemers bedenken wat jij kunt doen voor een eco-positief leven.

DAT WIL IK OOK! je kan Frederike mailen, of een van de andere trainers van de Verborgen Impact!

 

Frederike aan de slag tijdens een training voor Zeeland 2050

 

 

Jouw persoonlijke impact – Wat voor inspiratie heb jij er zelf uitgehaald?

Mijn verborgen impact heb ik ruim een jaar geleden voor het eerst uitgerekend, toen zat ik boven de 2 aardes, nu zit ik ergens tussen de 1 en 2 en mijn doel is natuurlijk om onder de 1 uit te komen. Wat ik er zelf uit geleerd heb? Dat is een goeie. Er waren een paar dingen die ik al deed, zoals minder vlees eten. Ik koop nu vooral veel minder spullen en minder kleding. Met name elektronische spullen koop ik refurbished of fair en modulair (zoals fairphone).
Ik had wel een drempel naar tweedehands kleding. De kinderen  liepen al veel in kleding die ik voor hun kreeg of tweedehands kocht. Maar voor mezelf deed ik dat niet. Mijn oplossing voor minder kleding was de eerst gewoon een hele tijd niks meer kopen. Dat hield ik met mijn kledingkast ongeveer een jaar vol. Toen gingen dingen kapot en dan moet je toch nieuwe spullen kopen. Dus zo ben ik de tweedehands kledingwinkels gaan ontdekken en daar ben ik heel blij mee. Het is nu 30 september en ik heb voor mezelf drie nieuwe kledingstukken gekocht in het hele jaar. Ik heb best veel kleding gekocht dus de rest is allemaal tweedehands. En het jaar ervoor had ik bijna geen kleding gekocht. Voor de kinderen heb ik helemaal nog niks nieuws aangeschaft.
De grote uitdaging voor komend jaar is op vakantie met de trein en de vraag of we zelf een elektrische auto willen kopen of met een elektrische deelauto af kunnen. Zo kom ik steeds dichterbij die 1 aarde.

 

Fotografie By Birdy

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Fotografie By Birdy

Frederike Noppers over CAMBIO Sustainability

De nieuwe economie vandaag toegepast: In een wereld met eindige voorraden voedsel en grondstoffen is onbeperkte groei niet vol te houden. Ik ben er van overtuigd dat de manier waarop wij nu produceren, consumeren en samenleven niet langer houdbaar is. Tijd om de juiste waarde toe te kennen aan grondstoffen en mensen! Daarom ben ik bevlogen over de transitie naar de nieuwe economie: duurzaam, circulair & inclusief. Ik zet mij dagelijks in om bedrijven, overheden en particulieren te helpen een positieve impact op de wereld te maken.

Meer lezen en zien over CAMBIO Sustainability kan hier!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.