Show & Tell slow fashion: Nathalie van Lemonade Amsterdam <3

Waar haal je nou goed advies vandaan over duurzame kleding: kledingmerken die lang meegaan, leuke adresjes voor sieraden en tips over repareren? Bij mensen die kleine (of grotere) bewuste keuzes maken. Square1magazine interviewt voor Show en Tell mensen waar we graag het verhaal een keer van horen en laten zien – om veel mensen te bereiken doen we dat meestal in het Engels. Af en toe maken we een Show en Tell samen met Nukuhiva, in het Nederlands. Fotograaf Cindy van Rees was een middag te gast in de winkel van Nukuiva in Amsterdam en raakte in gesprek met Nathalie van Lemonade Amsterdam.

Vertel kort iets over jezelf: wie ben je? Waar kom je vandaan?

Ik ben Nathalie Klok, 42 jaar. Ik woon met man, 4 kinderen (waaronder mijn dochter Lieve van 9 jaar), een poes en een hond in Amsterdam. Sinds enkele jaren heb ik een Slow Fashion Label, LemonadeAmsterdam. Alle kleding is handgemaakt in Amsterdam in hele kleine oplagen.

Wat spreekt je aan aan duurzame mode? 

Al sinds mijn studententijd vind ik de grote winkelketens vol met kleding iets heel ‘raars’. Waarom zouden we allemaal hetzelfde kopen en wordt kleding als een wegwerpproduct gezien? Ik ging toen al heel veel naar tweedehandskleding zaakjes om unieke items te vinden. Voor mijn gevoel vind ik daar kleding met een ‘verhaal’, kleding waar ik een gevoel bij heb. Het feit dat er nu zoveel aandacht gaat naar een nieuwe manier van kledingproductie en het bewust maken van mensen hoe de kledingindustrie in elkaar zit, vind ik ongelooflijk goed!

Bij mijn dochter Lieve op school is er aandacht geweest voor kinderarbeid binnen de kledingindustrie. Zij kijkt dus ook al in de labels van kleding om te kijken waar het gemaakt is.

Wat is je favoriete spot om te shoppen?

Ik ben fan van Kleedvermaak in Leiden. Helaas kom ik daar te weinig omdat het niet om de hoek zit! Voor tweedehands kinderkleding ging ik vroeger heel vaak naar Twinkel op de Albert Cuyp. Op de van Woustraat vind ik de laatste tijd ook steeds meer leuke (en ook tweedehands zaakjes) waar ik heel graag kom. Verder heb ik de luxe dat ik mijn eigen kleding kan laten maken door mijn naaister. Dus als ik leuke organic stoffen koop dan laat ik daar vaak een op maat gemaakt item van maken……

Mijn dochter gaat heel graag naar Mango…. tja, ik weet het, niet echt Slow of Sustainable en dat weet ze ook. Maar lekker snuffelen in de rekken en steeds wat nieuws zien vindt ze zo leuk. Ik hoop dan ook dat deze grote winkelketens op een meer verantwoorde manier gaan produceren zodat we zonder een ‘vervelend’ gevoel daar kunnen kopen!

 

Wat pak je altijd weer uit de kast? 

Mijn denim dress (van de foto) van LEmonadeAmsterdam. Maar ook een jeans van Fcuk die ik al 18 jaar heb!

En mijn dochter: haar denim rok van LemonadeAmsterdam. Deze is gemaakt van overgebleven Dolce & Gabbana stof. Ik werk veel met designerstoffen van het vorige seizoen die of op de vuilnisbelt verdwijnen of toch nog gebruikt worden. 

Wat is je meest dierbare kledingstuk/accessoire en waarom? 

Een LBD van het merk Analik. Dit zwarte jurkje heb ik ooit tweedehands gekocht bij Spiegelbeeld in de 9 straatjes in Amsterdam. Helaas bestaat het winkeltje niet meer. Je vond er hele mooie kleding van mooie merken maar dan tweedehands. Ik ging bijna elke week naar dit winkeltje en alles wat ik daar heb gekocht, heb ik nog steeds in mijn kast hangen.

En van mijn dochter: haar rode kattenhoedje! Dat draagt ze ALTIJD!

Hoe omschrijf je je kledingstijl
en wat je aan hebt in de foto?

Ik ben zeker een ‘jeans meisje’ met simpele kleding. Een goede top met een goede jeans daar hou ik ontzettend van. Al kan dat dan dus ook in de vorm van een jurkje zijn 😉

Mijn dochter: beetje hetzelfde 

Wat is het beste stijl advies dat je hebt gekregen? 

Keep it simple! En gebruik 1 item dat opvallend is. Dit kan ook een armband zijn, of je sokken….

Wat is het laatste item dat je hebt gemaakt of hebt laten maken? 

Een top/tuniek van stof dat ik kocht bij Pulpfabrics op de Beethovenstraat in Amsterdam. Het waren ‘leftover’ stoffen van een ontwerpster en van de kleine stukjes die er nog waren heb ik een top voor mezelf en voor mijn dochter Lieve laten maken.

Wat is het laatste item dat je hebt gekregen of hebt weggegeven?

Een broek van het merk Closed van de buurvrouw. In mijn buurt geven we heel veel kleding aan elkaar. Zowel vrouwen als kinderkleding. Gister nog een aantal shirtjes die hier niet meer gedragen worden aan het buurmeisje gegeven. Ik ben echt een hele grote voorstander van deze manier van kleding gebruiken.

 

Meer weten over Nathalie & de haar collectie voor Lemonade Amsterdam?

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.