Go ban(d)anas! met Noor Kahmann

“Sinds ik me bewust geworden ben van de impact die de huidige kledingindustrie op het milieu heeft, ben ik extra blij met mijn liefde voor tweedehands.”

Een bewuste en duurzame garderobe saai?

“Juist niét”, vindt Noor Kahmann (27). “Oké, veel duurzaam geproduceerde kleding wordt gemaakt vanuit een slow fashion ethos, wat betekent dat het design vaak minimalistisch is. Hoe je duurzaam kunt zijn zonder een minimalistische stijl?
Easy, ruil je kleding of vul je basics aan met tweedehands. Minimalisme is namelijk niet voor iedereen weggelegd.” Zo ook niet voor Noor. Het liefst draagt ze items die nét even anders zijn en maakt ze combinaties die niet iedereen uit de kast zou trekken. Met haar blog Tiny Temple wil ze graag laten zien dat duurzame kleding, maar met name tweedehands, in ieders stijl past. Hierbij heeft ze een styling service opgericht waarbij je op een andere manier leert kijken naar de items die je al hebt.

Square1magazine-vintage-noor-tinytemple-duurzaam

 

Tweedehands kleding heeft mij ontzettend geholpen bij het vinden van een eigen stijl.

Je weet nooit wat je gaat vinden en moet goed zoeken, waardoor je hart echt een sprongetje maakt als je een pareltje uit het rek trekt. Ook koop ik gemakkelijker een item waarvan ik niet weet hoe vaak ik het ga dragen, omdat de impact op je portemonnee en het milieu niet zo groot is. Sowieso houd ik wel van de vintage vibe die veel stukken hebben en kijk ik graag naar oudere series en films om geïnspireerd te raken.

Sinds ik bewust geworden ben van de impact die de huidige kleding industrie op het milieu heeft, ben ik extra blij met mijn liefde voor tweedehands. Mijn kledingstijl zou ik zelf omschrijven als kameleon-achtig, waarbij ik niet vies ben van een toffe print of felle kleur. Ik switch van oma-achtige looks de ene dag, naar jeans met cowboyboots de volgende. Afwisseling dus. Gelukkig kan ik het minimalistische van de duurzame merken goed aanvullen met ruilen, tweedehands kopen of zelf upcyclen.”

Minimalisme gaat vaak gepaard met een kleine, eventueel capsule, garderobe. Maar hoe werkt dat dan als je niet zo van het minimalistische bent?

“Mijn kast is zeker niet minimalistisch. Het is zelfs bijna het tegenovergestelde van een capsule garderobe, maar dat past helemaal bij mij. ‘Wie wat bewaart die heeft wat’ vind ik een heel fijn motto. Ik draag nog steeds een zonnebril die ik in een kringloopwinkel gekocht heb toen ik 14 was. En zo zijn er meer van dit soort items. Ook heb ik spullen van familieleden (met name oma’s) gekregen die ik bewaar. Maar mijn garderobe is op meerdere manieren niet minimalistisch, ik heb ook veel prints die niet allemaal met elkaar te combineren zijn.”

Square1magazine-vintage-noor-tinytemple-duurzaam-4

Hoe combineer jij die heftige prints?

Vaak wordt zo’n print snel als ‘over-the-top’ gezien. “Meestal probeer ik de rest van de outfit zo rustig en basic mogelijk te houden. Ik draag niet zo vaak print op print, alhoewel ik hier wel fan van ben. Het is niet makkelijk om daar een goede combinatie mee te maken, dus wees voorzichtig. Maar met basics zit je altijd goed. Op een van de foto’s (foto 1) draag ik bijvoorbeeld een zéér over-the-top vintage velvet jasje met pailletten en glitter. Dit combineer ik dan met een simpel wit shirt en een (korte) spijkerbroek. Misschien is het nog steeds niet voor elke dag, maar het lijkt in ieder geval niet alsof ik naar een gala ga. De bandana heb ik trouwens zelf gemaakt, of nouja, afgeknipt van een oud shirt. Net als de donkerblauwe bandana (foto 3).”

Eerder had je het ook al over upcycling. Doe je dat veel? Maak je ook echt kleding zelf?

“Nee, helaas kan ik niet naaien. Lessen hiervoor staan trouwens wel op mijn wishlist, ik denk dat het heel goed is om te weten hoeveel moeite en tijd het kost om iets te maken. Dat kweekt meer begrip voor eerlijke prijzen voor kleding, als daar stof voor gekocht en meerdere werknemers van betaald moeten worden. Upcyclen probeer ik wel te doen, om zo zelf bij te dragen aan het verminderen van kleding afval. Als een shirt echt niet meer kan, kun je er heel simpel een bandana van knippen. Zit nog lekker ook. Een aantal van mijn kringloopvondsten heb ik zelf aangepast door te knippen. Zo had ik een broek met een vreemde lengte pijpen die verder perfect zat. Daar heb ik toen een stukje extra afgeknipt, wat hem zelfs tot een van mijn favorieten gemaakt heeft.”

 

Square1magazine-vintage-noor-tinytemple-duurzaam

 

Kun je iets meer vertellen over de outfits en de combinaties die je gemaakt hebt?

“Zeker! Het zijn drie verschillende looks die een aantal dingen gemeen hebben: een bandana, colourblocking en een vintage vibe. Deze outfits laten precies zien hoe mijn kast in elkaar zit: een combinatie van gekregen, tweedehands, bewaarde, vintage en bewust aangeschafte duurzame items. Het te gekke vintage jasje is een van mijn pronkstukken in mijn garderobe. Deze heb ik ooit voor een paar euro in een kringloopwinkel gevonden en kon hem écht niet laten hangen. Dit zijn van die vondsten die je zelden tegenkomt en mijn advies is: ALTIJD DOEN. Mocht het toch een miskoop zijn, dan kun je er misschien iemand anders heel blij mee maken. Omdat het jasje nogal uitgesproken is, combineer ik hem simpel met een basic wit shirt en jeans.  Probeer vooral gekkere combinaties uit. Haal je blousjes met gekke prints (foto 2) weer uit de kast. Go bananas zou ik zeggen! Of in dit geval misschien go bandanas.”

 

_________________________

 

Is a conscious and sustainable wardrobe boring? “Not at all”, says Noor Kahmann (27). “Okay, most conscious brands show small and minimalistic collections, although with a lot of new brands popping up, this is changing very fast. But you can easily have a bolder style ánd have a sustainable wardrobe. It’s key to create a wardrobe with pieces that make you feel a 100% you.

If you do so, you will be willing to invest in it and take care of your items. And if you need something new, make sure to check out all your secondhand options or borrow something from a friend or clothing library before buying new.”

To help you in the process towards a conscious wardrobe, Noor offers all kinds of sustainable styling options. Learn how to thrift, discover the best sustainable and vintage stores together or have a wardrobe session. In the last you will discover your style and fit together, with the items you already own. Noor loves to find new combinations in her own closet as well: “I really love trying things on in a different way and having a little fun with my wardrobe. Sometimes when items are too used or do not fit anymore, I make something new, like a bandana for example. It’s super easy and it feels like you have a new wardrobe!”

The three looks Noor created all have something in common: “These looks show exactly what my closet consists of: a combination of gifted, secondhand, vintage, saved and consciously bought items. I love putting a vintage vibe into a look, but at the same time keeping the rest of the outfit simple to dress it down. Combine different colours, prints and textures to create unique outfits. And bandanas are perfect to go bananas with the items in your wardrobe!”

Want to get inspired?

For more information about Noor, Tiny Temple and inspiration for a sustainable wardrobe check out www.tinytemple.nl.

Outfits consist of mostly secondhand items, combined with items from family members and sustainable sourced items.

 

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++

 

Square1magazine-vintage-noor-tinytemple-duurzaam

Meer over Noor & Tiny Temple

Noor Kahmann is eigenaar van Tiny Temple, een duurzame stylingservice, maar ook een blog met tips voor een bewustere garderobe. Denk aan winkeltips, duurzame merken en outfit inspiratie. Ook organiseert ze evenementen waarbij ze je op sleeptouw neemt in kringloopwinkels of een tour langs haar favoriete vintage winkels regelt.

In het laatste jaar van haar studie geneeskunde twijfelde Noor of ze helemaal happy zou worden van een medische carrière. Ze besloot haar hart te volgen dat al jaren verknocht was aan mode en kleding. Het begon met het delen van een passie voor kringloopwinkels en tweedehands kleding, die uitgroeide tot een duurzame stylingbusiness waarmee ze anderen hierbij helpt. De droom is om uiteindelijk al haar aandacht op Tiny Temple te richten. Kijk voor de blog en meer informatie over Tiny Temple op www.tinytemple.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.