Frederike Noppers – zakelijk & duurzaam projectmanager

Elke maand laten we bij FOR KEEPS een gids aan het woord. Deze leidt ons rond in de hoek van de duurzame jungle waar hij of zij bekend is. In de duurzame maand oktober gaan we op pad met de eerste gids. We stellen haar graag aan je voor: Frederike Noppers, zij helpt met Cambio sustainability met haar kennis uit de financiële sector ondernemers hun duurzame ambities om te zetten in een succesvol businessplan. Wat staat er in haar FOR KEEPS paspoort, wat drijft haar en wat zijn voor haar de gouden tips voor duurzame ondernemers om te slagen? lees het in de eerste blog

PASPOORT

Fotografie is door Inge van By Birdy

Waar is je reis begonnen?

“Voor duurzaamheid lag altijd al een basis. Ik ben opgegroeid met spullen hergebruiken, niks weggooien voordat het kapot is en als je iets niet meer nodig hebt het aan iemand anders geven. Vroeger probeerde ik altijd mijn vader te overtuigen om de auto weg te doen. Dat soort dingen wilde ik. Bij Artsen zonder Grenzen werken, omdat ik allemaal mensen op de wereld wilde redden. Tot ik erachter kwam dat ik niet tegen bloed kon en ik eigenlijk ook helemaal geen dokter wilde worden. Toen medicijnen afviel, wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik moest studeren maar ik ben een echte organisator en een regelaar, dus ik heb voor economie gekozen. De afgelopen 14 jaar heb ik bij verschillende banken gewerkt en veel leuke projecten gedaan die belangrijk waren voor onze klanten. Daar heb ik altijd voldoening uitgehaald maar ik miste wel de link met wat belangrijk is voor de maatschappij. Uiteindelijk wilde ik de tijd die ik in mijn werk steek, besteden aan dingen waarmee ik een positieve impact op de maatschappij heb. Dus dat is het begin van mijn reis.”

Bedrijven duurzamer maken

“Toen begon het zoeken naar wat ik wil doen om een positieve impact te leveren. Daar kan je natuurlijk nog verschillende kanten mee op. Ik kwam terug bij de regelaar die ik ben, de organisator en de veranderaar. Dus ik wilde ondernemers helpen om hun bedrijf duurzaam en het liefst circulair te maken. Dat doe ik door duurzame ambities van bedrijven te verbinden met hun overige – zakelijke – doelstellingen. Ik bedenk praktische oplossingen om alle doelstellingen na te streven zonder in te leveren op één van beide. En het liefst implementeer ik dat dan ook meteen in de organisatie. Ik wil er graag bij zijn als het resultaat wordt bereikt.”

Wat is volgens jou het geheim om een duurzame onderneming beste kans van slagen te geven?

  1. Geloof in je doel

Kies voor een doel waar je echt in gelooft en zorg ervoor dat je medewerkers dat ook doen. Gedrag is bepalend voor het succes van iedere verandering. Als je ervoor kiest om je onderneming zo in te steken dat er niet alleen financiële opbrengsten zijn maar juist ook andere opbrengsten, voor de maatschappij of de natuur, kom je een heleboel momenten tegen waarop je voor de makkelijke weg kunt kiezen en dat los kunt laten. Omdat er in ons huidige systeem heel veel prikkels zijn om je te richten op activiteiten en winst die in geld wordt uitgedrukt. Het vraagt dus veel van je om die prikkels te negeren en je eigen koers te varen. Vaak tegen de stroom in. Dat werkt alleen als je er echt in gelooft. In grote organisaties is het niet alleen belangrijk dat de top een visie op duurzaamheid heeft en die uitdraagt. Hij wordt pas echt uitgevoerd als mensen erin geloven en ook in staat zijn om met hun eigen gedrag daar invulling aan te geven. Anders loop je het risico dat je iets belooft wat je niet waar kunt maken.

  1. Maak een goed plan

Bedenk wat je wilt bereiken en concretiseer welke stappen je gaat zetten om daar te komen. Als je een financiering aan wilt vragen, willen de mensen aan de andere kant van de tafel graag weten wat je nu precies gaat doen en wat dat gaat opleveren. Voor de maatschappij, de natuur en in euro’s. Maar ook als je wilt samenwerken met partners, steun wilt vragen aan de gemeente of anderen moet overtuigen, heb je een waterdicht plan nodig. Je overtuigt mensen het best als je ze niet alleen vertelt wat je wilt bereiken maar ook hoe je dat gaat doen.

  1. Samen kom je verder

Duurzaam of circulair ondernemen is vaak toch pionieren. Je pakt iets anders aan dan de meeste bedrijven en daardoor zijn de voordelen of opbrengsten misschien moeilijker te voorspellen. Of het duurt langer voor je je investering terugverdient. Dat betekent dat je meer risico loopt. Succesvolle duurzame bedrijven weten anderen aan zich te binden die ook in hun doel geloven en die bereid zijn te delen in het risico. Dan kan je denken aan een ondernemer die zijn leveranciers ervan weet te overtuigen alleen nog maar duurzaam ingekochte producten te leveren. Ook al betekent dat voor hen ook verandering van werkwijze met extra onzekerheid. Of social enterprises die via crowdfunding of startup wedstrijden investeerders in hun idee weten te vinden. Ik ben dol op alle projecten die voorbij komen op crowdfunding pagina’s en investeer zelf ook in een aantal projecten via Oneplanetcrowd.

Fotografie By Birdy

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.